Nieuw leven voor de slangentoren in De Brandmeesters

13 augustus '24

In De Brandmeesters komt een bijzonder stukje geschiedenis opnieuw tot leven. De iconische 20 meter hoge slangentoren uit 1956 krijgt een nieuwe functie als vrijstaande woning. Volledig in stijl van de vroegere toren. Zo vormt deze bijzondere woning een knipoog naar de geschiedenis van de Veenendaalse kazerne.

1

De slangentoren als cultureel erfgoed

De slangentoren was vroeger een essentieel onderdeel van iedere brandweerkazerne. In deze hoge, smalle torens werden brandslangen na gebruik opgehangen om te drogen. Zo werd schimmel en andere beschadigingen voorkomen en gingen de slangen langer mee. In Nederland zijn nog maar weinig van deze torens bewaard gebleven, wat de slangentoren van Veenendaal een beeldbepalend gebouw maakt.

 

image alt

Een iconisch nieuw begin

Begin februari 2024 markeerde een belangrijk moment voor de inwoners van Veenendaal: de oude slangentoren werd gesloopt. Maar dit was niet het einde van het verhaal. Er komt een vrijstaande woning voor terug die in de oorspronkelijke vorm en stijl van de slangentoren opgebouwd wordt. Ook komt er naast de nieuwe toren een gemeenschappelijke kas, waar bewoners samen groenten kunnen verbouwen. Dit buurtpaviljoen vormt een centrale plek voor gemeenschappelijke activiteiten en stimuleert de sociale cohesie in de wijk.

Ontdek de nieuwe slangentoren

Symbool voor toekomstige generaties

Jarenlang was de slangentoren een icoon in Veenendaal dat mede de skyline van de stad bepaalde. Door de toren een nieuwe functie te geven en hem centraal in de nieuwbouwwijk te plaatsen, blijft het symbool voor toekomstige generaties behouden. Zo verbindt De Brandmeesters de rijke geschiedenis van Veenendaal met een nieuw stukje toekomst.

Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Hier straks wonen? Bekijk de woningen