Veenendaal maakt zich op voor de gloednieuwe brandweerkazerne

16 juli '24

Bijna twee jaar geleden brachten inwoners en een jury hun stem uit op het ontwerp voor de nieuwe brandweerkazerne. Onze inzending, samen met MIES Architectuur, kwam daarbij als winnaar uit de bus. En nu is het eindelijk zover! Na de sloop van het oude gebouw in januari 2024 krijgt de gloednieuwe, hypermoderne kazerne eindelijk vorm. Het hoogste punt van de brandweerkazerne is gisteren bereikt. 

Tijd voor nieuw

De oude kazerne was al zeker 60 jaar oud en voldeed niet meer aan de eisen van nu. Zo pasten niet alle moderne brandweerauto’s meer door de deuren naar binnen, maar het ontbrak ook aan de nodige faciliteiten. Het nieuwe gebouw, dat bestaat uit onder meer hout, circulair staal en een doorzichtige luifel, is helemaal toekomstbestendig. De kazerne wordt bijvoorbeeld voorzien van een groendak en zonnepanelen, maar er zijn straks ook ruimtes met een virtual reality-simulatie en een digitale rijsimulator.

image alt

Eén met de buurt

Het ontwerp van MIES Architectuur sluit perfect aan bij de omgevingsvisie en natuurlijk de nieuwe buurt. Naast de nieuwbouw brandweerkazerne verrijst de prachtige wijk met een minstens zo modern en duurzaam woningaanbod. Het hoogste gebouw, direct naast de kazerne, telt 12 bouwlagen en reikt tot wel 37 meter hoogte.

De oorspronkelijke slangentoren is met de sloop in januari naar de grond gegaan en wordt op een andere plek in de wijk opnieuw gebouwd.

image alt

Een A-locatie

Het was een bewuste keuze om de kazerne op dezelfde locatie te houden. In verband met uitruktijden is dit bij uitstek de meest geschikte plek; het ligt namelijk bij een kruispunt van belangrijkste uitvalswegen in de stad.

Een alternatieve locatie aan de noordkant van de stad is overwogen, maar het bleek onmogelijk om de bossen van Rhenen in het zuiden op tijd te bereiken. Gelukkig blijft de overlast voor toekomstige buurtbewoners beperkt: de brandweer rukt gemiddeld maximaal één keer per week uit met sirenes voor een prio 1 melding.

Nieuwbouw Veenendaal - De Brandmeesters
Nieuwbouw Veenendaal - De Brandmeesters
Nieuwbouw Veenendaal - De Brandmeesters
Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Hier straks wonen? Bekijk de woningen